Het weer in Istanbul
Click for Istanbul, Turkije Forecast

Aanmelden Nieuwsbrief

IstanbulTips - English home | sitemap | contact   

Istanbul, grootste stad van Turkije. Stad tussen twee werelddelen. Brug tussen oost en west.

Nieuws (14)
OKT
 01
Istanboel lijkt steeds meer op New York
 Geen reacties  6.834 keer gelezen

Istanboel puilt uit van de oude tempels en paleizen, maar in het nieuwe millennium heeft ook de hippe internationale artscene de Turkse hoofdstad ontdekt.

Kunstliefhebbers worden al sinds jaar en dag aangetrokken door de Byzantijnse en Ottomaanse schatten van Istanboel, van de Aya Sophia tot het Topkapi Paleis. Met de in 1987 opgerichte Istanboel BiŽnnale lokt de culturele hoofdstad van Turkije ook een ander soort kunstkenners naar de stad. De tentoonstelling werd dit jaar nog getipt als het meest prikkelende evenement op de kunstkalender door de directeur van het MoMa in New York.

Het hart van de kunstscene
Terwijl toerisme in Istanboel zich traditioneel richt op Sultanahmet, het Ottomaanse centrum aan de overkant van de Gouden Hoorn, wordt de BiŽnnale gehouden in Beyoglu, het vroegere middeleeuwse havenkwartier aan de Bosporus en het hart van de ontluikende kunstscene.

Museum voor moderne kunst
Naast de BiŽnnale staat het pand van Istanbul Modern, dat in 2004 werd opgericht als het eerste museum voor moderne kunst in de stad (met restaurant met prachtig uitzicht). Op Istiklal Caddesi, Beyogluís trendy winkelstraat, zitten verscheidene ex- positieruimtes, zoals Salt Beyoglu met een kunstboekenwinkel en inloopbioscoop, Arter, waar de voor de Britse Turner Prize genomineerde Kutlug Ataman op dit moment exposeert, en Misir Apartments met verschillende vooraanstaande galeries. Voor een overzicht van het kunstprogramma is er een gratis kaart van Akbank die wordt aangeboden op kunstlocaties en online.De BiŽnnale (tot 13 november) wordt georganiseerd door de Istanboel Stichting voor Cultuur en Kunst, die onlangs is verhuisd naar het art nouveau Deniz Palas. Bezoek de designwinkel en het hippe restaurant en bar X op de zesde verdieping. Het Pera Museum op Mesrutiyet Caddesi 65 toont oriŽntalistische schilderijen en vooraanstaande exposities. Het bijbehorende art deco Pera Cafť, ontworpen rondom de piano van Maria Callas, serveert heerlijk gebak.

Galatasaray
De steegjes in Galatasaray zitten vol met bars die drukbezocht worden door mensen uit de kunstwereld. Net ten noorden hiervan ligt het charmante (en gratis) museum Dogancay op Balo Sokak 42, gewijd aan Burhan en Adil Dogancay. Bij Vesta, op Sahne Sokak 21-23, kunt u heerlijke raki proeven in combinatie met gegrilde Marmarablauwbaars en een ovenwarme halva toe. Op de heuvels tussen Galatasaray en de Bosporus liggen de wijken Cihangir en Cukurcuma, die bestaan uit een wirwar van typisch Ottomaanse huizen. Hier zitten de boetiekhotels, zoals het hypermoderne House Hotel Galatasaray, ontworpen door het designteam Autoban, en Tomtom Suites met luxe kamers in een voormalig Franciscaans klooster.

Emirgan
Iets verder weg in Emirgan, voorbij het Rumeli Fort, ligt het eclectische Sakip Sabancimuseum met het uitmuntende restaurant MuzedeChanga. Istanboels equivalent voor het Tate Modern in Londen is SantralIstanboel, gemakkelijk te bereiken met de gratis shuttlebus die vertrekt vanaf het Ataturk Cultureel Centrum op Taksim Square. Vanuit deze Ottomaanse elektriciteitscentrale is het maar een korte wandeling naar het Eyupveer, vanwaar u langzaam terugvaart naar de prachtige Galatabrug.   
Facebook Twitter Google LinkedIn Myspace
 Terug


Reacties

Geen reactie gevonden.


Reactie Toevoegen
Naam : *
E-mail : *
Bericht : *
Beveiligingscode :Meer informatie | Adverteren | Disclaimer