Het weer in Istanbul
Click for Istanbul, Turkije Forecast

Aanmelden Nieuwsbrief

IstanbulTips - English home | sitemap | contact   

Istanbul, grootste stad van Turkije. Stad tussen twee werelddelen. Brug tussen oost en west.

Kunst & Musea tips

Het Topkapi-paleis (Turks: Topkapi Sarayi), wat zoveel betekent als "het Kanonnenpoort-paleis" naar een nabij gelegen poort, was lange tijd de residentie van de Osmaanse sultan in Istanbul.

 

Sultan Mehmet II gaf in 1459 de opdracht tot het bouwen van het paleis, waarna het van 1465 tot 1853 het centrum van de Osmaanse heerschappij was. Het paleis is prachtig gelegen op het Seraglio-punt tussen de Gouden Hoorn en de Zee van Marmara, met geweldig uitzicht over de Bosporus. Het paleis bestaat uit vier verschillende hoven. Het eerste hof beslaat het gehele Seraglio-punt en wordt omringd door hoge muren. Toegang is mogelijk via de Bab-ı Hümayun, ofwel de Keizerlijke Poort. De Poort van de Groet (Babüsselam) leidt naar het tweede hof met gebouwen als de bakkerij, een hospitaal, paardenstallen, de keizerlijke harem, een Divan en kwartieren van de Janitsaren. Door de Poort van Geluk (Babüssaade) komt men vervolgens in het derde hof, dat het centrum van het paleis vormt, een tuin omgeven door de Zaal van de Privékamer (Has Oda) gebruikt door personeel, de schatkamer, de harem, enkele paviljoens en de bibliotheek van Ahmet II in het midden. Het vierde hof ten slotte was een wat meer private tuin van de sultan met een aantal paviljoens, kiosken en terrasjes.

 

Andere plaatsen in het Topkapi-paleis zijn de Toren van Gerechtigheid en het Paviljoen van de Heilige Mantel met relieken van de profeet Mohammed en de eerste kaliefen.

 

Het paleis doet tegenwoordig dienst als museum.

 


 

Het Dolmabahçe-paleis (Turks: Dolmabahçe Sarayi) is een paleis in de Turkse stad Istanbul, gelegen aan de westelijke, Europese, zijde van de Bosporus. In de tijd van het Ottomaanse Rijk diende het paleis van 1856 tot 1923 als administratief centrum. Its opulence and stunning luxury would require the equivalent of the winnings of several casino jackpots to emulate today.
Dolmabahçe was oorspronkelijk een baai in de Bosporus. In de 18de eeuw werd deze gedempt door de Ottomaanse Sultans, waardoor hier een soort keizerlijke tuin ontstond. Hier is de naam Dolmabahçe van afgeleid, dolma betekent vullen en bahçe tuin.

Verscheidene zomerpaleizen werden hier tijdens de 18de en 19de eeuw gebouwd. Het paleis dat hier tegenwoordig nog steeds staat is gebouwd in 1856, tijdens de regeringstijd van Abd-ul-Mejid, op de plek waar vóór de bouw het paleis van Beşiktaş stond. Het Dolmabahçe-paleis is ontworpen door architect Garabet Balyan en zijn zoon Nigoğayos Balyan uit Armenië.

 

De Sultans zijn uit het oude Topkapi-paleis weggegaan omdat het ontbrak aan alle moderne luxe, waar het Dolmabahçe-paleis wel in voorzag. Het Dolmabahçe-paleis bestaat uit drie delen: de Mabeyn-i Hümâyûn of Selamlik, Muayede Salonu (de ceremoniële zalen) en het Harem-i Hümâyûn (de appartementen voor de familie van de Sultan). Het paleis heeft een oppervlakte van 45.000 m² en bestaat uit 285 kamers, 46 zalen, 6 badkamers en 68 toiletten. Het beroemde Kristallen trappenhuis heeft de vorm van een dubbel hoefijzer en bestaat uit Baccarat kristal, messing en mahonie. Het paleis staat bekend om zijn vele Hereke-tapijten, die door de Hereke Imperial Factory zijn gemaakt.


Het paleis werd door Atatürk in zijn laatste levensjaren bewoond.
Atatürk is in het Dolmabahçe-paleis overleden, zijn kamer maakt tegenwoordig deel uit van het museum.
 


Het Archeologisch Museum (Arkeoloji Müzesi) bestaat uit drie musea: naast de archeologische vondsten zijn in het complex het Museum van het Oude Midden-Oosten (Eski Sark Eserleri Müzesi) en het Tegelpaviljoen (Çinili Köskü) opgenomen. Het Archeologisch Museum is sinds 1891 niet alleen het eerste museum van Turkije, maar het is ook een van de grootste musea van de wereld.


De oudste voorwerpen zijn tentoongesteld in het Museum van het Oude Midden-Oosten. U ziet er voorwerpen van de Egyptenaren en de Hittieten. Interessant zijn de oude kleitabletten, waaronder een met het oudste vredesverdrag ter wereld in spijkerschrift.
De archeologische afdeling is gewijd aan Griekse en Romeinse tijden, met vele beelden die zijn gevonden bij opgravingen in Anatolië. Het museum heeft een collectie van meer dan een miljoen objecten, hoogtepunt hiervan is de sarcofaag van Alexander. In het museum is zoveel bijzonders te zien dat je hier wel een dag zoet bent!
 
Het Tegelpaviljoen werd in de 15e eeuw gebouwd door sultan Mehmet de Veroveraar. Het is gedecoreerd met ontelbare tegeltjes in turkoois en donkerblauw. Vanaf de zuilengang aan de voorkant keek de sultan naar zijn zoons als die een spelletje cirit (een soort polo) speelden tegen de bedienden. Behalve de tegeltjes van het gebouw zelf kunt u de mooiste Turkse keramiek bewonderen in het museum dat erin gehuisvest is.
Naast het Tegelpaviljoen ligt onder de bomen een openluchtcafé; een ideale plaats voor een koel drankje voor u de andere musea in dit complex bezoekt.
Archeologisch Museum
Adres: Gülhane Park
Openingstijden: 09.00-17.00 (gesloten op maandag)
 
Het Museum van Turkse en Islamitische Kunst (Türk-Islam Eserleri Müzesi) is gehuisvest in het 16e eeuwse paleis van Ibrahim Pasha. Deze Ibrahim was de zwager van sultan Süleyman. Toen Ibrahim als grootvizier te veel macht kreeg liet Süleyman hem onthoofden.
Het museum bezit een schitterende collectie kunstvoorwerpen, van de 8e eeuw tot de ineenstorting van het Ottomaanse Rijk aan het begin van de 20e eeuw. De nadruk ligt op de Ottomaanse kunst met tapijten, rijk geïllustreerde Korans, beeldhouwwerken, kalligrafieën, glas, porselein en fraai gedecoreerde lampen.
Zeer interessant zijn de nagebouwde onderkomens van verschillende rangen en standen. Zo ziet u er een volledig ingerichte nomadentent, maar ook een zitkamer van een rijke familie in de Ottomaanse tijd.
Museum van Turkse en Islamitische Kunst
Adres: Atmeydani 46, Sultanahmet
Openingstijden: 09.00-17.00 (gesloten op maandag)
 
Het karikatuur museum
Het museum voor Cartoons en Humor ligt zo’n 10 min. rijden van Sultanahmet af. Toch komen er maar weinig toeristen en dat is jammer.
Als je een beetje gevoel wil krijgen voor de moderne Turkse geschiedenis, is het museum een goed plek om te beginnen. Een van de fraaiste prenten die er hangen is van Oguz Aral. Terwijl een gevangene wordt gemarteld zegt een hoge militair tegen een ondergeschikte dat het tijd wordt om het toedienen van stroomstoten stop te zetten. “De stroom valt hier steeds maar uit”, zegt de militair, die daaraan toevoegt dat daardoor de ‘dienstverlening’ aan de ‘clienten’  onder druk komt te staan. Het museum kent een vaste collectie (waar bovengenoemd prent deel van uitmaakt) maar ook wisselende tentoonstellingen.
Bron: Bernard Bouman

 

De Basilica Cisterne (ook wel bekend als Yerebatan Saray, Yerebatan Sarnıcı of Yerebatan Cisterne) is een zesde-eeuwse ondergrondse wateropslagplaats in Istanbul.

De Basilica Cisterne werd tussen ongeveer 532 en 542 door de Byzantijnse keizer Justinianus aangelegd als wateropslagplaats voor zijn paleis. Dergelijke wateropslagplaatsen vindt men door heel Istanbul; ze werden aangelegd om in tijden van belegering over voldoende schoon drinkwater te kunnen beschikken. De cisterne ligt onder het voormalige Hippodroom, ten westen van de Hagia Sophia.

Het water om de cisterne te vullen werd door middel van een aquaduct aangevoerd vanaf het 19 km ten noorden van Istanbul gelegen Belgrado-woud.


Sokkel met hoofd van MedusaDe Basilica Cisterne is een grote ruimte van 143 bij 65 meter en omstreeks 9 meter hoog, waardoor de capaciteit ongeveer 80.000 kubieke meter bedraagt. In de cisterne staan 336 zuilen, die het geheel van binnen het aanzicht van een basiliek lijken te geven. Twee van de zuilen staan op een sokkel met het hoofd van Medusa. De herkomst van deze Medusa-hoofden is niet bekend. Wel is bekend dat in dergelijke constructies vaak zuilen van elders werden hergebruikt, de Medusa-hoofden komen derhalve zeer waarschijnlijk van elders.


Trivia
Een aantal scènes van de James Bond-film From Russia With Love werd opgenomen in de Basilica Cisterne.
De gewelven spelen ook een rol in het album Jeromba de Griek uit de Suske en Wiske-stripreeks.

 


 
Heb je tips voor ons? Laat een bericht achter via contact

 Meer informatie | Adverteren | Disclaimer