Het weer in Istanbul
Click for Istanbul, Turkije Forecast

Aanmelden Nieuwsbrief

IstanbulTips - English home | sitemap | contact   

Istanbul, grootste stad van Turkije. Stad tussen twee werelddelen. Brug tussen oost en west.

Inside tips

De beste tijd om naar Istanbul te gaan is tussen april en oktober. In de wintermaanden kan de smog vervelend zijn. Niet alleen auto's zorgen voor smog maar ook de kachels op bruinkool veroorzaken een extra CO2 uitstoot. Daar komt nog eens bij dat het in de zomermaanden met een lekker temperatuurtje erg aangenaam kan zijn in Istanbul. Hittegolven kunnen daarentegen een zomerverblijf erg zwaar maken.
 
Onderhandelingen
Wat tijdens onderhandelingen kan gebeuren, is dat je een uiteindelijk een prijs overeenkomt waarvan jij denkt dat het Turkse Lire betreft, bij het betalen blijkt het dan opeens over Euro’s te gaan, een prijsverschil van zo’n 30 %!
 
Sjaaltje
Wanneer men een bezoek wil brengen aan één van de vele moskeeën bedenk dan dat men het op prijs stelt wanneer men bedekt deze gebouwen betreedt. Korte broeken, topjes, blote voeten worden niet erg op prijs gesteld. Sjaaltje mee?
 
Taxi
Een erkende taxi kan je herkennen dooradat de letter 'T' en het cijfer '34' in de kentekenplaat staat. Als vrouw alleen is het niet gangbaar om voorin, naast de chauffeur plaats te nemen. Men kan dit als opdringerig, uitdagend uitleggen.
 
Koffiedik kijken
In een aantal zijstraten van de Istiklal Cadessi vind je koffiehuizen waar men ook de kunst van het koffiedik kijken beoefent. Officiëel mag men niet adverteren met deze activiteit, het is verboden door de wet, maar onder de noemer koffiehuizen mag men wel dit extraatje aanbieden. Vandaar dat het feitelijke koffiedik kijken meestal ergens bovenin of achterin het pand gebeurt. Enkele koffiehuizen waar men doet aan koffiedik kijken: Ritüel Kiptap café, Ayhan Isik Sokagi, Kuloglu en Istanbul.
 
Schoenen uit
Wanneer je bij Turken thuis komt is het gebruikelijk dat je je schoenen uittrekt. Wat dit qua geur soms tot gevolgen heeft, het laat toch zijn sporen na wanneer je met 40 graden door een stad hebt gesjouwd, wordt genegeerd. Je kunt wanneer je je zelf daarmee wat meer op je gemak voelt, rustig vragen of je dan even je voeten onder een kraan mag houden. Meestal worden je dan badslippers of iets sierlijks met een hakje aangeboden.
 
 
Heb je tips voor ons? Laat een bericht achter via contact
 
Bron: KRO-Citytrips, Elmarreizen

 Meer informatie | Adverteren | Disclaimer