Het weer in Istanbul
Click for Istanbul, Turkije Forecast

Aanmelden Nieuwsbrief

IstanbulTips - English home | sitemap | contact   

Istanbul, grootste stad van Turkije. Stad tussen twee werelddelen. Brug tussen oost en west.

Cultuur tips

Algemeen

In het Atatürk Cultuurcentrum aan het Taksimplein worden opera en ballet uitgevoerd. In de zomer zijn er veelal openluchtvoorstellingen die u kunt bezoeken in het openluchtheater Açik Hava Tiyatrosu en aan de Bosporus in het Rumeli Hisari. In Cemal Resit Rey Konser Salonu kunt u concerten bezoeken, van klassiek tot Turkse volksmuziek. Toeristische shows met onder ander buikdansen vindt u in de Galatoren of in het President Hotel. De avond is inclusief diner. Daarnaast kenmerkt Istanbul zich de laatste jaren door het groeiend aantal culturele festivals, met name in de zomermaanden.


Hamam met een Turkse massage
Een bezoek aan een Turks badhuis of Hamam is een ware belevenis. Na het stoombad en de grondige was- en schrobbeurt voel je zich als herboren. In Istanbul zijn er verscheidene Hamam's die zich vooral richten op toeristen. Dit heeft talrijke voordelen zoals de taal, de informatiepanelen en het feit dat niemand verwacht dat je de regels kent. In de onmiddellijke omgeving van de Grote Bazaar zijn er enkele te vinden.

Hou er rekening mee dat de mannen gescheiden blijven van de vrouwen en kinderen. Niettegenstaande deze scheiding heb je steeds een handdoek om je middel. Onderga zeker een grondige was- en schrobbeurt, voor de prijs hoef je het zeker niet te laten.

 

Wanneer de tijd het toelaat, ga dan ook zeker deze Hamam proberen in Istanbul. Aan de openingstijden zal het niet liggen: deze Hamam is dagelijks open vanaf  06.00 uur tot 24.00 uur. Er zijn gescheiden secties voor mannen en vrouwen, grote gekleurde handdoeken (pestemal) worden verstrekt door de Hamam zelf. De gemiddelde duur van het nemen van een Turks bad, inclusief scrubbing en massage duurt 1 tot anderhalf uur, maar na je massage ben je vrij om zolang je maar wilt op de warme steen te blijven liggen.
Adres Cemberlitas Hamam: Vezirhan Cadessi No. 8
Site: www.cemberlitashamami.com.tr

 

Waterpijp roken in rustige theetuin
Als je drukte van de markten, de moskeen en de toeristen even zat bent, is het goed te weten dat Istanbul ook rustige plekjes kent, zoals de theetuinen. In een voormalige moskee, vlakbij de drukke grote attracties van de stad, ligt zo’n theetuin en hier kan je waterpijp roken. Je kan de waterpijp in verschillende smaken bestellen zoals appel, meloen en aardbei. Theetje erbij en je bent helemaal relaxed. Waterpijp roken heeft toch vaak de associatie met hasj roken. Maar dat is hier totaal niet aan de orde. Het is een vrij onschuldige manier om te ontspannen. De traditie van het waterpijp roken is een aantal jaren bijna geheel verdwenen, maar de laatste jaren weer in opkomst. Een leuk weetje is dat het werkwoord voor roken en drinken in het moderne Turks van Atatürk hetzelfde woord is: içmek. Een waterpijp roken is daarvan een voorbeeld. Je drinkt rokend thee.
Adres theetuin: Çorlulu Ali Pasa Medresesi - Çarsikapi Beyazit

 

Dat de wijk Beyoglu een sterk Europees stempel draagt, is op alle vlakken

duidelijk. Ook op religieus vlak. Je vindt er misschien wel meer kerken dan

moskeeën. Zondagochtend is dan ook een uitgesproken moment om een

religietoer door de wijk te maken. De mooiste kerk is de grieks-orthodoxe

Hagia Triada. Als je een moslim een kaars wilt zien branden, ga je naar de

katholieke San Antuan-kerk. In de tuin van het Nederlandse consulaat staat de

protestantse Union Church of Istanbul. Ook de moeite waard is de gregoriaansarmeense Uç Horon-kerk op de Vismarkt. Mochten deze religies niet van jouw gading zijn, dan kun je ook nog terecht bij de anglicaanse kerk of een armeens-,

syrisch- of russisch-orthodoxe dienst bijwonen. Alle kerken zijn geopend op zondag

en op de per religie variërende feestdagen. Wie een synagoge wil bezoeken moet

daarvoor eerst toestemming vragen bij de

Beth Israël Synagoge. Efe Sokak 4 in Sisli, telefoon 0212 243 51 66.

hagia triada: meselik sokak 11/1, metro of bus taksim, san antuan-kerk:

istiklal caddesi 325, union church of istanbul: postacilar sokak, uç horonkerk:

balik pazari - sahne sokak 24

 

Derwisch dansen
De Mevlana orde hanteert een techniek om de spirituele eenwording van de ziel met de liefde van God te bewerkstelligen. Onder muzikale begeleiding dansen de Mevlevi’s (derwisjen) zich in een trance-achtige toestand.
De choreografie van de dans is bedoeld om de loop van de planeten na te bootsen. Van oudsher is het een streng religieuze ceremonie. Het is gebaseerd op Yoga wat in het turks Sema is (meditatie).
Adres: Galata Mevlevi Tekkesi  (Mevlevi-klooster, H3) - Tünel, Galip Dede Cadessi 15


 

Heb je tips voor ons? Laat een bericht achter via contact

Bronnen: Stedentrips.nl, KRO-Citytrips, Euroreizen.beMeer informatie | Adverteren | Disclaimer