Het weer in Istanbul
Click for Istanbul, Turkije Forecast

Aanmelden Nieuwsbrief

IstanbulTips - English home | sitemap | contact   

Istanbul, grootste stad van Turkije. Stad tussen twee werelddelen. Brug tussen oost en west.

Bezienswaardigheden

Topkapi Sarayi

Zie menu Kunst & Musea tips

 

Pera Palas Hotel
Het is een erg leuk hotel om van binnen te zien en je kan je heel goed inleven in de oude sfeer. Een drankje in de bar in dit hotel Pera Palas is een aparte belevenis. Je kunt je de tijd van de Orint express hier goed voorstellen. In Pera Palas Hotel is de kamer van Ataturk en de kamer van Agatha Christie nog te zien! In de kamer van Agatha Christie kan je ook overnachten, maar dat kost niet niks.

 

Valens Aquaduct
In de 4e eeuw na Christus liet keizer Valens dit aquaduct bouwen als deel van een systeem waarin het paleis, en de fonteinen in de stad werden voorzien van water. Het water kwam vanuit de buurt van Belgrado bos en de bergen 200 km verderop en mondde uit in de sulthanamet wijk.
Het aquaduct voorzag de stad tot aan de 19e eeuw van water. Tegen die tijd waren de kanalen al vervangen door lemen of metalen buizen. De lengte in de stad was ooit 1.000 meter maar er is nu ongeveer 625 meter over.

 

Boottocht!
Een bezoek aan lstanbul is niet compleet zonder een traditionele en onvergetelijke boottocht over de Bosporus, de slingerende zeestraat die Europa scheidt van Azi. Haar oevers vormen een verrassende mengeling van heden en verleden, grote pracht en simpele eenvoud. Moderne hotels staan naast houten villa's, marmeren paleizen grenzen aan stenen forten en elegante wijken aan kleine vissersdorpen. De beste manier om de Bosporus te zien, is door met een van de vele passagiersboten mee te reizen, die met grote regelmaat zigzaggend langs de oevers varen.
Je gaat aan boord in Eminonu en legt om beurten aan de Aziatische en Europese kant van de zeestraat aan. De vaartocht, die zeer aantrekkelijk geprijsd is, duurt ongeveer 6 uur.

 

MiniaTurk
In Miniaturk vind je u meer dan 150 bekende gebouwen van Turkije. Je kunt het vergelijken met Madurodam in Nederland. Het is een heel aparte belevenis om als "reus" tussen al die mooie gebouwen te lopen, weer eens wat anders dan altijd omhoog kijken in ieder geval.

 

Kiz Kulesi
Voor de kust van Istanbul liggen diverse eilandjes zoals Kiz Kulesi. Piepklein met 1 toren erop. Je kan er met een bootje naartoe varen. Het tochtje duurt slecht enkele minuten. Het eilandje wordt vooral bezocht door verliefde koppels, het heeft dan ook iets romantisch. De toren werd oorspronkelijk gebouwd in de 12de eeuw op een klein eilandje bij de toegang tot de haven van lstanbul, maar de huidige gebouwen stammen uit de 18de eeuw. Hij markeert de ingang van de haven van skdar en deed vroeger dienst als bevestigingspunt voor kettingen waarmee de Bosporus in geval van oorlog kon worden afgesloten. Je kan gratis de toren in. Beneden zit een restaurant waar je uitgebreid kan lunchen of dineren. Boven in de toren zit een caf waar je heerlijk kan wegdromen bij het uitzicht over de stad en de 2 werelddelen. Er is een mythe over dit eiland, de mythe van Leander. Verliefd als hij was probeerde hij de Hellespont over te zwemmen. Dit was de enige weg naar zijn geliefde Hero. Maar op een nacht doofde de vuurtoren en verdronk Leander. Een ander verhaal dat de ronde doet is dat de sultan zijn prinsessen naar dit eiland bracht. Vandaar dat de toren de Maagdentoren heet.
Kiz Kulesi is te bereiken vanaf de kust bij het plaatsje Harem (Aziatische kant), met het bootje.

Site: www.kizkulesi.com.tr

 

 

 

Paleis Beylerbeyi Palast
Dit paleis is gebouwd in opdracht van de Ottomaanse Sultan Abdulaziz (1861 1876). Prachtig ingericht, een fontein in n van de kamers, Bohemische kristallen kroonluchters, Sevres en Chinese vazen en mooie tuinen. Het paleis is vaak gebruikt als gastverblijf voor royalties: Keizerin Eugenie (Fr), Sjah Nasruddin (Perzi), Groot Hertog Nicolas van Rusland Sultan Abdulhamid II werd afgezet in 1909 en spendeerde de laatste jaren van zijn leven onder huisarrest in dit paleis (1913 1918). Veel van het huidige meubilair in het paleis is door hem zelf gemaakt, hij was een talentvolle kastenmaker (kabinetten). In de zomermaanden worden hier kamerconcerten georganiseerd.
Adres: Het Beylerbeyi Palast ligt aan de Aziatische kant van de Bosporus. Het is dicht op maandag en dinsdag. Maximaal beziek 1-2 uur.

 

 

De Galata-toren
Een Genuese constructie uit 1348, torent 62 meter uit boven de Gouden Hoorn.
Vanuit de top heeft u een prachtig uitzicht over de Gouden Hoorn en de Bosporus.
's Avonds genieten toeristen van het populaire restaurant, de nachtclub en de bar.
http://www.galatatower.net

 

 

 

De stadsmuren van lstanbul, ooit een ondoordringbare fortificatie, strekken zich uit over zeven kilometer, van de Zee van Marmara tot aan de Gouden Hoorn. Deze muren, die onlangs en vele malen daarvoor gerestaureerd werden, dateren uit de 5de eeuw ten tijde van de heerschappij van keizer Theodisius 11. De UNESCO heeft de muren en het gebied dat erdoor omsloten wordt, bij- geschreven op de lijst van het universeel cultureel erfgoed.

 

Rumeli Hisari, of het Europese fort, werd gebouwd door Mehmet de Veroveraar in 1452, vr zijn inname van lstanbul. Het werd voltooid in slechts vier maanden en wordt nu beschouwd als n van de mooiste militaire bouwwerken ter wereld.
(Maandags gesloten).

 

 

Prinseneilanden
Met een veerboot kun je een bezoek brengen aan de rustige Prinseneilanden. Deze eilanden liggen ongeveer tien kilometer ten zuidoosten van Istanbul. Op de negen eilanden staan prachtige houten huizen. Een rondrit per koets is een aanrader (auto's mogen de eilanden niet op).


 

Het Galatasaray Lisesi is een prestigieuze school waar vele Turkse intellectuelen afstudeerden. Bovendien werd hier in 1905 de populaire voetbalclub Galatasaray opgericht. Getuige daarvan is de geelrode vlag in de voortuin van het

gebouw. Een klein museum in de school is gewijd aan de club. istiklal caddesi - galatasaray meydani, voetbalmuseum open wo 10.00- 17.00, entree gratis, bus of metro taksim

 

De bekende Turkse Yapi Kredi Bank investeert veel geld in cultuur. In Beyoglu heeft ze haar vlaggenschip neergepoot in de vorm van een cultureel centrum, voluit geheten Yapi Kredi Kazim Taskent Sanat Galerisi. Uiteraard veel aandacht voor Turkse kunst en naast de doorlopende tentoonstellingen zijn er ook een boekwinkel en filmzaal.

istiklal caddesi 285, telefoon 0212 293 37 10, open dagelijks 10.00-20.00, entree gratis, bus of metro taksim

 

Het Britse Consulaat werd gebouwd in de 18e eeuw en is een mooi klassiek Brits gebouw met een bijbehorende parkzone. In november 2003 was het consulaat doelwit van een zelfmoordaanslag door Al-Qaeda. Bij de aanslag kwamen achttien mensen om, waaronder de Britse consul. Het consulaat zelf doorstond de aanslag, het poortgebouw en de omringende muur helaas niet. mesrutiyet caddesi 34, niet geopend voor publiek, bus of metro taksim

 

Het Nederlandse Consulaat ligt aan de Istiklal Caddesi en is gebouwd in de stijl van een Italiaans Palazzo. Het is het oudste bezit van het Nederlandse Ministerie van buitenlandse zaken. Het consulaat is gebouwd in 1714 en is nog altijd d plek voor Nederlanders woonachtig in Istanbul om Koninginnedag te vieren. istiklal caddesi 393, telefoon 0212 393 21 21, niet geopend voor publiek, bus of metro taksim

 

Is het een trap of is het een kunstwerk? De Kamondo-trappen zijn beide. Genoemd naar de rijke familie die de bouw van de trap financierde. Henri Cartier- Bresson maakte er ooit een heel beroemde foto. Nu is het jouw beurt om in zijn voetsporen te treden. hoek kart inar sokagi & banker sokagi, bus karaky

 

De Ataturk villa in Florya 

Villa in de wijk van Florya, niet ver van het vliegveld. Ataturk bracht hier in zijn latere jaren vaak de zomer door.

En terecht: de villa is fantastisch. Zij ligt in het water (je moet een brug over om er naar toe te gaan) en als je het raam uit kijkt zou je bijna vergeten dat je in een drukke stad met miljoenen inwoners bent je ziet alleen de lucht en de zee. De vormgeving van de villa is zeer genspireerd op de functionalistische bouwstijl die in die tijd in West-Europa op in waren: de lampen bijvoorbeeld zijn strak en fel en doen in niets denken aan de overdadige kroonluchters die in het Dolmabahce-paleis (dat in de negentiende eeuw werd gebouwd) hangen. Let ook eens op de stoel in de badkamer: deze had tot doel om Ataturk, die in zijn latere jaren een steeds grotere buik kreeg, te wegen.

Bron: Bernard BoumanMeer informatie | Adverteren | Disclaimer