Het weer in Istanbul
Click for Istanbul, Turkije Forecast

Aanmelden Nieuwsbrief

IstanbulTips - English home | sitemap | contact   

Istanbul, grootste stad van Turkije. Stad tussen twee werelddelen. Brug tussen oost en west.

Algemeen

Situering
Regio Marmara

Provincie
Istanbul

Coördinaten
41°0'N  28°57'E

Oppervlakte
1538,77 km²

Inwoners (2006)
10.034.830

Hoogte
40 m


Bosporus
Istanbul strekt zich uit over zowel het Europese als het Aziatische vasteland. Beide delen worden gescheiden door de rivier de Bosporus. Om van het ene deel in het andere te komen, zijn er, naast een aantal veerdiensten, ook hangbruggen.

Breuklijn
Door de ligging vlakbij een breuklijn van de aardkorst wordt Istanbul nog al eens getroffen door aardbevingen. De meest recente aardbeving vond plaats in augustus 2000 in het westen van Turkije.

Water
Het zuidelijke deel van Istanbul ligt aan de Zee van Marmara. Ten noorden van de stad ligt de Zwarte Zee. In Istanbul is de Gouden Hoorn een belangrijke haven. Deze natuurlijke haven ligt ten westen van de Bosporus. Er is een legende dat de Byzantijnen in deze haven hun goud en schatten hebben gegooid, toen de Osmanen Constantinopel innamen. Duikje nemen…? 

Klimaat 
De gemiddelde temperatuur in Istanbul ligt rond de 18 graden. Vooral in de zomermaanden juli en augustus is de kans op tropische temperaturen (tot ver boven de 30 graden) groot. Op warme dagen kan het onaangenaam warm zijn in Istanbul.
's Winters komt de temperatuur nog wel eens onder het vriespunt. De koudste maanden, januari en februari, hebben een gemiddelde temperatuur van plus 5 graden. De natste maanden in Istanbul zijn de wintermaanden. Een hevige sneeuwbui is dan ook niet uitgesloten. Maar ook in de natte wintermaanden komt de gemiddelde neerslag vrijwel nooit boven het maximum van 100 mm uit. In Nederlandse steden is 100mm neerslag per maand ongeveer het gemiddelde.Meer informatie | Adverteren | Disclaimer